2009. augusztus 5., szerda

A Romai Katólikus szentmise állandó részei Magyarul

BEVEZETŐ SZERTARTÁS

KEZDŐÉNEK

Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében.

Amen.

A mi Urunk, Jézus Krisztus kegyelme, az Atyaisten szeretete és a Szentlélek egyesítő ereje legyen mindnyájatokkal.

És a te lelkeddel.

Testvéreim! Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket, és bánjuk meg bűneinket, hogy méltóképpen ünnepelhessük az Úr szent titkait!

Gyónom a mindenható Istennek és nektek, testvéreim, hogy sokszor és sokat vétkeztem, gondolattal, szóval, cselekedettel és mulasztással: én vétkem, én vétkem, én igen nagy vétkem. Kérem ezért a Boldogságos, mindenkor Szeplőtelen Szűz Máriát, az összes angyalokat és szenteket, és titeket, testvéreim, hogy imádkozzatok érettem Urunkhoz, Istenünkhöz.

Irgalmazzon nekünk a mindenható Isten, bocsássa meg bűneinket, és vezessen el az örök életre.

Amen.

KYRIE

Uram, irgalmazz!

Uram, irgalmazz!

Krisztus, kegyelmezz!

Krisztus, kegyelmezz!

Uram, irgalmazz!

Uram, irgalmazz!

GLORIA

Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség a jóakaratú embereknek. Dicsőítünk téged, áldunk téged, imádunk téged, magasztalunk téged, hálát adunk neked nagy dicsőségedért, Urunk és Istenünk, mennyei Király, mindenható Atyaisten. Urunk, Jézus Krisztus, egyszülött Fiú, Urunk és Istenünk, Isten Báránya, az Atyának Fia, te elveszed a világ bűneit, irgalmazz nekünk; te elveszed a világ bűneit, hallgasd meg könyörgésünket. Te az Atya jobbján ülsz, irgalmazz nekünk. Mert egyedül te vagy a Szent, te vagy az Úr, te vagy az egyetlen Fölség, Jézus Krisztus, a Szentlélekkel együtt, az Atyaisten dicsőségében. Amen.

KÖNYÖRGÉS


AZ IGE LITURGIÁJA

OLVASMÁNY - VÁLASZOS ZSOLTÁR
SZENTLECKE - ALLELUJA

EVANGÉLIUM

Az Úr legyen veletek.

És a te lelkeddel.

Evangélium Szent N. könyvéből.

Dicsőség neked, Istenünk.

Ezek az evangélium igéi.

Áldunk téged, Krisztus.

HOMÍLIA

HITVALLÁS

Hiszek az egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek, minden láthatónak és láthatatlannak Teremtőjében. Hiszek az egy Úrban, Jézus Krisztusban, Isten egyszülött Fiában, aki az Atyától született az idő kezdete előtt. Isten az Istentől, Világosság a Világosságtól, valóságos Isten a valóságos Istentől, született, de nem teremtmény, az Atyával egylényegű; és minden általa lett. Értünk, emberekért, a mi üdvösségünkért leszállott a mennyből.

Megtestesült a Szentlélek erejéből Szűz Máriától, és emberré lett. Poncius Pilátus alatt értünk keresztre feszítették, kínhalált szenvedett és eltemették. Harmadnapra feltámadott az Írások szerint, fölment a mennybe, ott ül az Atyának jobbján, de újra eljön dicsőségben, ítélni élőket és holtakat, és országának nem lesz vége. Hiszek a Szentlélekben, Urunkban és éltetőnkben, aki az Atyától és a Fiútól származik; akit éppúgy imádunk és dicsőítünk, mint az Atyát és a Fiút. Ő szólt a próféták szavával.

Hiszek az egy, szent, katolikus és apostoli Anyaszentegyházban, vallom az egy keresztséget a bűnök bocsánatára, várom a haltak feltámadását és az eljövendő örök életet. Amen.

HÍVEK KÖNYÖRGÉSE


AZ EUCHARISZTIA LITURGIÁJA

Áldott vagy, Urunk, mindenség Istene, mert a te bőkezűségedből kaptuk a kenyeret. Felajánljuk neked, mint a föld termését és az emberi munka gyümölcsét. Ebből lesz számunkra az élet kenyere.

Áldott legyen az Isten mindörökké.

Áldott vagy, Urunk, mindenség Istene, mert a te bőkezűségedből kaptuk a bort. Felajánljuk neked, mint a szőlőtő termését és az emberi munka gyümölcsét. Ebből lesz számunkra a lélek itala.

Áldott legyen az Isten mindörökké.

Imádkozzatok, testvéreim, hogy áldozatunk kedves legyen a mindenható Atyaisten előtt.

Fogadja el az Úr kezedből az áldozatot nevének dicséretére és dicsőségére, mindannyiunk és az egész Anyaszentegyház javára.

FELAJÁNLÓ KÖNYÖRGÉS

Amen.

II. EUCHARISZTIKUS IMA

Az Úr legyen veletek.

És a te lelkeddel.

Emeljük föl szívünket.

Fölemeltük az Úrhoz.

Adjunk hálát Urunknak, Istenünknek.

Méltó és igazságos.

(Mert) Valóban méltó és igazságos, illő és üdvös, hogy mindig és mindenütt hálát adjunk, Szentséges Atyánk, néked szeretett Fiad, Jézus Krisztus által.

A te örök Igéd ő, általa alkottál mindent, és őt küldted, hogy Üdvözítőnk és Megváltónk legyen: ezért öltött a Szentlélektől testet, és született a Szent Szűztől. Majd akaratodat teljesítve, és szent népet szerezve néked, a keresztfán kitárt karral elszenvedte a kínhalált, hogy feloldja a halálnak átkát, és a feltámadásról bizonyságot adjon nékünk.

(Mi) Ezért az angyalokkal és minden szenteddel együtt dicsőségedet hirdetjük, és egy szívvel énekeljük (mondjuk):

Szent vagy, szent vagy, szent vagy, mindenség Ura, Istene. Dicsőséged betölti a mennyet és a földet. Hozsanna a magasságban. Áldott, aki jön az Úr nevében. Hozsanna a magasságban.


Valóban szent vagy, Istenünk, minden szentség forrása.

Kérünk, szenteld meg ezt az adományt, áraszd le rá Szentlelkedet, hogy számunkra a mi Urunk, Jézus Krisztus teste és vére legyen.

Ő mielőtt önként átadta magát a szenvedésre, kezébe vette a kenyeret, hálát adott, megtörte, tanítványainak adta, és így szólt:

VEGYÉTEK, ÉS EGYETEK EBBŐL MINDNYÁJAN, MERT EZ AZ ÉN TESTEM, MELY ÉRTETEK ADATIK.

A vacsora után ugyanígy kezébe vette a kelyhet is, majd ismét hálát adott, odaadta tanítványainak, és így szólt:

VEGYÉTEK, ÉS IGYATOK EBBŐL MINDNYÁJAN, MERT EZ AZ ÉN VÉREM KELYHE, AZ ÚJ ÉS ÖRÖK SZÖVETSÉGÉ. EZ A VÉR ÉRTETEK ÉS MINDENKIÉRT KIONTATIK A BŰNÖK BOCSÁNATÁRA. EZT CSELEKEDJÉTEK AZ ÉN EMLÉKEZETEMRE.

Íme, hitünk szent titka.

Halálodat hirdetjük, Urunk, és hittel valljuk feltámadásodat, amíg el nem jössz.

Ezért Fiad halálának és feltámadásának emlékét ünnepelve, felajánljuk neked, Istenünk, az élet kenyerét és az üdvösség kelyhét, és hálát adunk, mert arra méltattál minket, hogy színed előtt állhatunk és szolgálhatunk neked.

Kérve kérünk, gyűjtsön egybe a Szentlélek mindnyájunkat, akik Krisztus testében és vérében részesülünk.

Viseld szíveden, Urunk, Egyházad sorsát az egész világon, tedd tökéletessé a szeretetben N. pápánkkal, N. püspökünkkel és az egész papsággal együtt.

Emlékezzél meg a feltámadás reményében elhunyt testvéreinkről, és mindazokról, akik irgalmadban bízva távoztak el a világból; bocsásd őket szent színed látására. Könyörülj, kérünk mindnyájunkon, hogy Isten anyjával, a Boldogságos Szűz Máriával, a szent apostolokkal és minden szenttel együtt, akik a világ kezdete óta kedvesek voltak előtted, részesei lehessünk az örök életnek, és dicsőítve magasztaljunk téged, Jézus Krisztus, a Te Fiad által.

Őáltala, Ővele és Őbenne a tiéd, mindenható Atyaisten, a Szentlélekkel egységben minden tisztelet és dicsőség mindörökkön-örökké.

Amen

VAGY:


III. EUCHARISZTIKUS IMA

...

Valóban szent vagy, Istenünk, és méltán dicsőít téged alkotásod, az egész teremtett világ, mert Fiad, a mi Urunk, Jézus Krisztus által, a Szentlélek erejével éltetsz és megszentelsz mindent, és népet gyűjtesz magad köré szüntelen, hogy napkelettől napnyugatig tiszta áldozatot mutasson be neked.

Kérve kérünk tehát, Istenünk, a Szentlélek által szenteld meg áldozati adományunkat, hogy teste és vére legyen Fiadnak, akinek rendelése szerint ezeket a szent titkokat ünnepeljük.

Ő ugyanis azon az éjszakán, amelyen elárultatott, kezébe vette a kenyeret, és neked hálát adva áldást mondott, megtörte, majd tanítványainak adta, és így szólt:

VEGYÉTEK, ÉS EGYETEK EBBŐL MINDNYÁJAN, MERT EZ AZ ÉN TESTEM, MELY ÉRTETEK ADATIK.

A vacsora után ugyanígy kezébe vette a kelyhet, és neked hálát adva áldást mondott, majd tanítványainak adta, és így szólt:

VEGYÉTEK, ÉS IGYATOK EBBŐL MINDNYÁJAN. MERT EZ AZ ÉN VÉREM KELYHE, AZ ÚJ ÉS ÖRÖK SZÖVETSÉGÉ. EZ A VÉR ÉRTETEK ÉS MINDENKIÉRT KIONTATIK A BŰNÖK BOCSÁNATÁRA. EZT CSELEKEDJÉTEK AZ ÉN EMLÉKEZETEMRE.

Íme hitünk szent titka.

Halálodat hirdetjük, Urunk, és hittel valljuk feltámadásodat, amíg el nem jössz.

Annak emlékét ünnepeljük tehát Istenünk, hogy Fiad üdvösségünkért szenvedett, csodálatosan feltámadt, fölment a mennybe, és második eljövetelét várva hálás szívvel felajánljuk neked ezt az élő és szent áldozatot.

Tekints, kérünk, Egyházad áldozati adományára, ismerd föl benne Fiad áldozatát, amely által kiengesztelődni akartál. Add, hogy mi, akik az ő testét és vérét magunkhoz vesszük, Szentlelkével eltelve egy test és egy lélek legyünk Krisztusban.

Ő tegyen minket neked szentelt örök áldozattá, hogy elnyerhessük az örökséget választottaiddal: elsősorban Isten Anyjával, a Boldogságos Szűz Máriával, szent apostolaiddal, a dicsőséges vértanúkkal, Szent N.-nel (napi- vagy védőszent) és minden szenttel együtt. Az ő közbenjárásukban bízva reméljük, hogy mindenkor megsegítesz minket.

Kérünk, Istenünk, hogy engesztelő áldozatunk hozzon az egész világnak békét és üdvösséget. Erősítsd meg hitben és szeretetben földi zarándokútját járó Egyházadat: szolgádat, N. pápánkat és N. püspökünket, a püspökök testületét, a papságot és egész megváltott népedet.

Teljesítsd kegyesen házad népe kéréseit, hiszen te akartad, hogy színed elé álljunk. Jóságos Atyánk, vond magadhoz irgalmasan a világon szétszóródott valamennyi gyermekedet.

Elhunyt testvéreinket pedig és mindazokat, akik a te kegyelmedben költöztek el ebből a világból, fogadd be jóságosan országodba, ahol, reményünk szerint, dicsőségedben velük együtt mi is örökre gazdagon részesülünk Krisztus, a mi Urunk által, mert általa árasztod el minden jóval a világot.

Őáltala, ővele és őbenne a tiéd, mindenható Atyaisten a Szentlélekkel egységben minden tisztelet és dicsőség mindörökkön-örökké.

Amen.


A SZENTÁLDOZÁS SZERTARTÁSA

Üdvözítőnk parancsára és isteni tanítása szerint így imádkozunk:

MIATYÁNK

Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved; jöjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma; és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; és ne vigy minket kísértésbe; de szabadíts meg a gonosztól.

Szabadíts meg, kérünk, Urunk, minden gonosztól; adj kegyesen békét napjainkban, hogy irgalmadból mindenkor bűn és baj nélkül éljünk, míg reménykedve várjuk az örök boldogságot és Üdvözítőnknek, Jézus Krisztusnak dicsőséges eljöttét.

Mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökkön-örökké. Ámen.

Urunk, Jézus Krisztus, te azt mondottad apostolaidnak: „Békességet hagyok rátok, az én békémet adom nektek.” Ne vétkeinket nézzed, hanem Egyházad hitét, őrizd meg szándékod szerint békében, és add meg teljes egységét. Aki élsz és uralkodol mindörökkön-örökké.

Amen.

Az Úr békéje legyen veletek mindenkor.

És a te lelkeddel.

Köszöntsétek egymást a béke jelével.

Legyen békesség köztünk mindenkor.

AGNUS DEI

Isten Báránya, te elveszed a világ bűneit: irgalmazz nekünk.

Isten Báránya, te elveszed a világ bűneit: irgalmazz nekünk.

Isten Báránya, te elveszed a világ bűneit: adj nekünk békét.

Íme, az Isten Báránya, íme, aki elveszi a világ bűneit. Boldogok, akiket meghív asztalához Jézus, az Isten Báránya.

Uram, nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj,
hanem csak egy szóval mondd, és meggyógyul az én lelkem.

Krisztus teste.

Amen.

ÁLDOZÁS UTÁNI KÖNYÖRGÉS

BEFEJEZŐ SZERTARTÁS

Az Úr legyen veletek.

És a te lelkeddel.

Áldjon meg benneteket a mindenható Isten, az Atya, a Fiú és a Szentlélek.

Amen.

A szentmise véget ért, menjetek békével.

Istennek legyen hála.

A Romai Katólikus szentmise állandó részei latinul

RITUS INITIALES INTROITUS

In nómine Patris, et Fílii, et Spíritus Sancti.

Amen.

Grátia Dómini nostri Iesu Christi, et cáritas Dei,

et communicátio Sancti Spíritus sit cum Omnibus vobis.

Et cum spíritu tuo.

Fratres, agnoscámus peccáta nostra, ut apti simus ad sacra mystéria celebránda.

Confíteor Deo omnipoténti et vobis, fratres, quia peccávi nimis cogitatióne, verbo, ópere et omissióne, mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa.

Ideo precor beátam Mariam semper Virginem, omnes Angelos et Sanctos, et vos, fratres, oráre pro me ad Dóminum Deum nostrum.

Misereátur nostri omnípotens Deus et, dimíssis peccátis nostris, perdúcat nos ad vitam aetérnam. Amen.

KYRIE

Kyrie, eléison.

Kyrie, eléison.

Christe, eléison.

Christe, eléison.

Kyrie, eléison.

Kyrie, eléison.

GLORIA

Glória in excélsis Deo et in terra pax homínibus bonae voluntátis. Laudámus te, benedícimus te, adorámus te, glorificámus te, grátias ágimus tibi propter magnam glóriam tuam, Dómine Deus, Rex caeléstis, Deus Pater omnípotens. Dómine Fili unigénite, Jesu Christe, Dómine Deus, Agnus Dei, Fílius Patris; qui tollis peccáta mundi, miserére nobis; qui tollis peccáta mundi, súscipe deprecatiónem nostram; qui sedes ad déxteram Patris, miserére nobis. Quóniam tu solus Sanctus, Tu solus Dóminus, Tu solus Altíssimus, Iesu Christe, cum Sancto Spíritu in glória Dei Patris. Amen.

COLLECTA


LITURGIA VERBI

LECTIO PRIMA - PSALMUS LECTIO
SECUNDA - ALLELUIA

EVANGELIUM

Dóminus vobíscum.

Et cum spíritu tuo.

Léctio sancti Evangélii secúndum N.

Glória tibi, Domine.

Verbum Dómini.

Laus tibi, Christe.

HOMILIA

CREDO

Credo in unum Deum, Patrem omnipoténtem, factórem caeli et terrae, visibílium ómnium et invisibílium.

Et in unum Dóminum Iesum Christum, Fílium Dei unigénitum, et ex Patre natum ante ómnia sáecula. Deum de Deo, lumen de lúmine, Deum verum de Deo vero, génitum, non factum, consubstantiálem Patri: per quem omnia facta sunt.

Qui propter nos hómines et propter nostram salútem descéndit de caelis. Et incarnátus est de Spíritu Sancto ex María Vírgine, et homo factus est.

Crucifíxus etiam pro nobis sub Póntio Piláto, passus et sepúltus est. Et resurréxit térfia die, secundum Scriptúras, et ascéndit in caelum, sedet ad déxteram Patris.

Et íterum ventúras est cum glória, iudicáre vivos et mórtuos, cuius regni non erit finis. Et in Spíritum Sanctum, Dóminum et vivificántem:

qui ex Patre Filióque procédit. Qui cum Patre et Fílio simul adorátur et conglorificátur: qui locútus est per prophétas. Et unam, sanctam, cathólicam, et apostólicum Ecclésiam. Confiteor unum baptísma in remissiónem peccatórum.

Et expécto resurrectiónem mortuórum, et vitam ventúri sáeculi. Amen.

ORATIO UNIVERSALIS SEU ORATIO FIDELIUM


LITURGIA EUCHARISTICA

Benedíctus es, Dómine, Deus universi, quia de tua largitáte accépimus panem, quem tibi offérimus, fructum terrae et óperis mánuum hóminum: ex quo nobis fiet panis vitae.

Benedíctus Deus in sáecula.

Benedíctus es, Dómine, Deus univérsi, quia de tua largitáte accépimus vinum, quod tibi offérimus, fructum vitis et óperis mánuum hóminum, ex quo nobis fiet potus spiritális.

Benedíctus Deus in sáecula.

Oráte, fratres, ut meum ac vestrum sacrifícium acceptábile fiat apud Deum Patrem omnipoténtem.

Suscípiat Dóminus sacrifícium de mánibus tuis ad laudem et glóriarn nóminis sui, ad utilitátem quoque nostram totiúsque Ecclésiae suae sanctae.

ORATIO SUPER OBLATA

Amen.

PREX EUCHARISTICA II

Dóminus vobíscum

Et cum spíritu tuo.

Sursum corda.

Habémus ad Dóminum.

Grátias agámus Dómino Deo nostro.

Dignum et iustum est.

Vere dignum et iustum est, aequum et salutáre, nos tibi, sante Pater, semper et ubique grátias ágere per Filium dilectiónis tuae Iesum Christum, Verbum tuum, per quod cuncta fecísti: quem misísti nobis Salvatórem et Redemptórem, incarnátum de Spíritu Sancto et ex Vírgine natum. Qui voluntátem tuam adímplens et pópulum tibi sanctum acquírens exténdit manus cum paterétur, ut mortem sólveret et resurrectiónem manifestáret.

Et ídeo cum Angelis et Omnibus Sanctis glóriam tuam praedicámus, una voce dicéntes:

Sanctus, Sanctus, Sanctus, Dóminus Deus Sábaoth. Pleni sunt caeli et terra glória tua. Hosánna in excélsis. Benedíctus, qui venit in nómine Dómini. Hosánna in excélsis.


Vere Sanctus es, Dómine, fons omnis sanctitátis. Haec ergo dona, quaesumus, Spíritus tui rore sanctífica, ut nobis Corpus et † Sanguis fiant Dómini nostri Iesu Christi.

Qui cum Passióni voluntárie traderétur, accépit panem et grátias ágens fregit, dedítque discípulis suis, dicens:

ACCÍPITE ET MANDUCÁTE EX HOC OMNES: HOC EST ENIM CORPUS MEUM, QUOD PRO VOBIS TRADÉTUR.

Símili modo, postquam centum est, accípiens et cálicem, íterum grátias ágens dedit discípulis suis, dicens:

ACCÍPITE ET BIBITE EX EO OMNES: HIC EST ENIM CALIX SANGUINIS MEI, NOVI ET AETERNI TESTAMENTI, QUI PRO VOBIS ET PRO MULTIS EFFUNDÉTUR IN REMISSIÓNEM PECCATÓRUM. HOC FÁCITE IN MEAM COMMEMORATIÓNEM.

Mystérium fídei.

Mortem tuam annuntiámus, Dómine, et tuam resurrectiónem confîtémur, donec vénias.

Mémores ígitur mortis et resurrectiónis eius, tibi, Dómine, panem vitae et cálicem salútis offérimus, grátias agéntes, quia nos dignos habuisti astáre coram te et tibi ministráre.

Et súpplices deprecámur ut Córporis et Sánguinis Christi partícipes a Spíritu Sancto congregémur in unum. Recordáre, Dómine, Ecclésiae tuae toto orbe diffúsae, ut eam in caritáte perfícias una cum Papa nostro N. et Epíscopo nostro N. et univérso clero.

Meménto etiam fratrum nostrórum, qui in spe resurrectiónis dormiérunt, omniúmque in tua miseratióne defunctórum, et eos in lumen vultus tui admítte.

Omnium nostrum, quáesumus, miserére, ut cum beáta Dei Genetríce Vírgine María, beátis Apóstolis et ómnibus Sanctis, qui tibi a sáeculo placuérunt, aetérnae vitae mereámur esse consórtes, et te laudémus et glorificémus per Fílium tuum Iesum Christum.

Per ipsum, et cum ipso, et in ipso, est tibi Deo Patri omnipoténti, in unitáte Spíritus Sancti, omnis honor et glória per ómnia saecula saeculórum.

Amen.


PREX EUCHARISTICA III

Vere Sanctus es, Dómine, et mérito te laudat omnis a te cóndita creatúra, quia per Fílium tuum, Dóminum nostrum Iesum Christum, Spíritus Sancti operánte virtúte, vivíficas et sanctíficas univérsa, et pópulum tibi congregáre non désinis, ut a solis ortu usque ad occásum oblátio munda offerátur nómini tuo.

Súpplices ergo te, Dómine, deprecámur, ut haec múnera, quae tibi sacránda detúlimus, eódem Spíritu sanctificáre dignéris, ut Corpus et Sanguis fiant Fílii tui Dómini nostri Iesu Christi, cuius mandáto haec mystéria celebrémus. Ipse enim in qua nocte tradebätur accépit panem et tibi grátias agens benedíxit, fregit, dedítque discípulis suis, dicens:

ACCÍPITE ET MANDUCÁTE EX HOC OMNES: HOC EST ENIM CORPUS MEUM, QUOD PRO VOBIS TRADÉTUR.

Símili modo, postquam cenátum est, accípiens cálicem, et tibi grátias agens benedíxit, dedítque discípulis suis, dicens:

ACCÍPITE ET BÍBITE EX EO OMNES: HIC EST ENIM CALIX SÁNGUINIS MEI, NOVI ET AETÉRNI TESTAMÉNTI, QUI PRO VOBIS ET PRO MULTIS EFFUNDÉTUR IN REMISSIÓNEM PECCATÓRUM. HOC FÁCITE IN MEAM CONMEMORATIÓNEM.

Mystérium fídei.

Mortem tuam annuntiámus, Dómine, et tuam resurrectiónem confitémur, donec vénias.

Mémores ígitur, Dómine, eiúsdem Fílii tui salutíferae passiónis necnon mirábilis resurrectiónis et ascensiónis in caelum, sed et praestolántes álterum eius advéntum, offérimus tibi, grátias referéntes, hoc sacrifícium vivum et sanctum.

Réspice, quáesumus, in oblatiónem Ecclésiae tuae et, agnóscens Hóstiam, cuius voluísti immolatióne placári, concéde, ut qui Córpore et Sánguine Fílii tui refícimur, Spíritu eius Sancto repléti, unum corpus et unus spíritus inveniámur in Christo.

Ipse nos tibi perfíciat munus aetérnum, ut cum eléctis tuis hereditátem cónsequi valeámus, in primis cum beatíssima Vírgine, Dei Genetríce, María, cum beátis Apóstolis tuis et gloriósis Martýribus (cum sancto N.) (Sancto diei vel patrono) et ómnibus Sanctis, quorum intercessióne perpétuo apud te confídimus adiuvári.

Haec Hóstia nostrae reconciliatiónis profíciat, quáesumus, Dómine, ad totíus mundi pacem atque salútem. Ecclésiam tuam, peregrinántem in terra, in fide et caritáte firmáre dignéris cum fámulo tuo Papa nostro N. et Epíscopo nostro N., cum episcopáli órdine et univérso clero et omni pópulo acquisitiónis tuae.

Votis huius famíliae, quam tibi astáre voluísti, adésto propítius. Omnes filios tuos ubíque dispérsos tibi, clemens Pater, miserátus coniúnge.

Fratres nostros defúnctos et omnes qui, tibi placéntes, ex hoc sáeculo transiérunt, in regnum tuum benígnus admítte, ubi fore sperámus, ut simul glória tua perénniter satiémur, per Christum Dóminum nostrum, per quem mundo hona cuncta largíris. Per ipsum, et cum ipso, et in ipso, est tibi Deo Patri omnipoténti, in unitáte Spíritus Sancti, omnis honor et glória per ómnia sáecula saeculórum.

Amen.


RITUS COMMUNIÓNIS

Praecéptis salutáribus móniti et divína institutióne formáti, audémus dícere:

PATER NOSTER

Pater noster, qui es in caelis: sanctificétur nomen tuum; advéniat regnum tuum; fiat volúntas tua, sicut in caelo et in terra. Panem nostrum quotidiánum da nobis hódie; et dimítte nobis débita nostra, sicut et nos dimíttimus debitóribus nostris; et ne nos indúcas in tentatiónem; sed líbera nos a malo.

Líbera nos, quáesumus, Dómine, ab Omnibus malis, da propítius pacem in diébus nostris, ut, ope misericórdiae tuae adiúti, et a peccáto simus semper Iíberi et ab omni perturbatióne secúri: exspectántes beátam spem et advéntum Salvatóris nostri Iesu Christ.

Quia tuum est regnum, et potéstas, et glória in sáecula.

Dómine Iesu Christe, qui dixísti Apóstolis tuis: “Pacem relínquo vobis, pacem meam do vobis”; ne respícias peccata nostra, sed fidem Ecclésiae tuae; eámque secúndum voluntátem tuam pacificáre et coadunáre dignéris. Qui vivis et regnas in sáecula saeculórum.

Amen.

Pax Dómini sit semper vobíscum.

Et cum spíritu tuo.

AGNUS DEI

Agnus Dei, qui tollis peccáta mundi, miserére nobis.

Agnus Dei, qui tollis peccáta mundi, dona nobis pacem.

Ecce Agnus Dei, ecce qui tollit peccáta mundi. Beáti qui ad cenam Agni vocáti sunt.

Dómine, non sum dignus, ut intres sub tectum meum, sed tantum dic verbo et sanábitur ánima mea.

Corpus Christi.

Amen.

POSTCOMMUNIO

RITUS CONCLUSIONIS

Dóminus vobíscum.

Et cum spíritu tuo.

Benedícat vos omnípotens Deus, Pater, et Fílius, et Spíritus Sanctus.

Amen.

Ite, missa est.

Deo grátias.

Mindenszentek litániája

I. Könyörgés Istenhez

vagy A:

Uram, irgalmazz nekünk!
Uram, irgalmazz nekünk!
Krisztus, kegyelmezz nekünk!
Krisztus, kegyelmezz nekünk!
Uram, irgalmazz nekünk!
Uram, irgalmazz nekünk!

vagy B:

Mennyei Atyaisten,
Irgalmazz nekünk!
Megváltó Fiúisten,
Irgalmazz nekünk!
Szentlélek Úristen,
Irgalmazz nekünk!
Szentháromság egy Isten,
Irgalmazz nekünk!


II. Szentek segítségülhívása

Szentséges Szűz Mária,
könyörögj érettünk!
Istennek szent Anyja,
könyörögj érettünk!
Szűzek szent Szűze,
könyörögj érettünk!
Szent Mihály, Gábor és Ráfael,
könyörögj érettünk!
Mindnyájon szent angyalok;
könyörögjetek érettünk!


Pátriárkák és próféták

Szent Ábrahám,
Könyörögj érettünk!
Szent Mózes,
könyörögj érettünk!
Szent Illés,
könyörögj érettünk!
Szent József,
Könyörögj érettünk!
Keresztelő Szent János,
könyörögj érettünk!
Mindnyájan szent pátriárkák és próféták,
könyörögjetek érettünk!


Apostolok és tanítványok

Szent Péter és Pál,
könyörögjetek érettünk!
Szent András,
könyörögj érettünk!
Szent János és Jakab,
könyörögjetek érettünk!
Szent Tamás,
könyörögj érettünk!
Szent Máté,
könyörögj érettünk!
Mindnyájan szent apostolok,
könyörögjetek érettünk!
Szent Lukács,
könyörögj érettünk!
Szent Márk,
Könyörögj érettünk!
Szent Barnabás,
könyörögj érettünk!
Szent Mária Magdolna
könyörögj érettünk!
Mindnyájan az Úr tanítványai,
Könyörögjetek érettünk!


Vértanúk

Szent István,
Könyörögj érettünk!
Antiochiai Szent Ignác,
könyörögj érettünk!
Szent Polikárp,
Könyörögj érettünk!
Szent Jusztin,
könyörögj érettünk!
Szent Lőrinc,
könyörögj érettünk!
Szent Ciprián,
könyörögj érettünk!
Szent Bonifác,
könyörögj érettünk!
Becket Szent Tamás,
Könyörögj érettünk!
Szent Szaniszló,
könyörögj érettünk!
Fischer Szent János és Mórus Szent Tamás,
könyörögjetek érettünk!
Miki Szent Pál,
könyörögj érettünk!
Jogues Szent Izsák és bréfeuf Szent János,
könyörögjetek érettünk!
Chanel Szent Péter,
könyörögj érettünk!
Lwanga Szent Károly,
Könyörögj érettünk!
Szent Perpétua és Felicitász,
könyörögjetek érettünk!
Szent Ágnes,
könyörögj érettünk!
Goretti Szent Mária,
Könyörögj érettünk!
Mindnyájan szent vértanúk,
könyörögjetek érettünk!


Püspökök és tanítók

Szent Leó és Gergely,
könyörögjetek érettünk!
Szent Ambrus,
könyörögj érettünk!
Szent Jeromos,
könyörögj érettünk!
Szent Ágoston,
Könyörögj érettünk!
Szent Atanáz,
könyörögj érettünk!
Szent Vazul és Naziánzi Szent Gergely,
könyörögjetek érettünk!
Aranyszájú Szent János,
könyörögj érettünk!
Szent Márton,
Könyörögj érettünk!
Szent Patrik,
könyörögj érettünk!
Szent Cirill és Metód,
könyörögjetek érettünk!
Borromei Szent Károly,
könyörögj érettünk!
Szalézi Szent Ferenc,
Könyörögj érettünk!
Tizedik Szent Piusz,
könyörögj érettünk!


Papok és szerzetesek

Szent Antal,
Könyörögj érettünk!
Szent Benedek,
Könyörögj érettünk!
Szent Bernát,
könyörögj érettünk!
Szent Ferenc és Domonkos,
könyörögjetek érettünk!
Aquinói Szent Tamás,
könyörögj érettünk!
Loyolai Szent Ignác,
könyörögj érettünk!
Xaviéri Szent Ferenc,
könyörögj érettünk!
Páli Szent Vince,
könyörögj érettünk!
Vianney Szent János,
Könyörögj érettünk!
Bosco Szent János,
könyörögj érettünk!
Árpádházi Szent Erzsébet,
könyörögj érettünk!
Szirénai Szent Katalin,
könyörögj érettünk!
Ávilai Szent Teréz,
könyörögj érettünk!
Límai Szent Rózsa,
könyörögj érettünk!


Világiak

Szent Lajos király,
Könyörögj érettünk!
Szent István király,
Könyörögj érettünk!
Szent László király,
Könyörögj érettünk!
Szent Imre,
Könyörögj érettünk!
Szent Monika,
Könyörögj érettünk!
Istennek minden szentjei,
könyörögjetek érettünk!


III. Krisztus segítségülhívása

Vagy A:

Légy irgalmas,
Ments meg, Uram minket!
Minden gonosztól,
Ments meg, Uram minket!
Minden bűntől,
Ments meg, Uram minket!
Az ördög cseleitől,
Ments meg, Uram minket!
Haragtól, gyűlölségtől és minden gonosz akarattól,
Ments meg, Uram minket!
Az örök haláltól,
Ments meg, Uram minket!
Megtestesülésed által,
Ments meg, Uram minket!
Születésed által,
Ments meg, Uram minket!
Kersztséged és szent böjtölésed által,
Ments meg, Uram minket!
Kereszted és kínszenvedésed által,
Ments meg, Uram minket!
Halálod és tietésed által,
Ments meg, Uram minket!
Szentséges feltámadásod által,
Ments meg, Uram minket!
Csodálatos mennybieneteled által,
Ments meg, Uram minket!
A Szentlélek kiáradása által,
Ments meg, Uram minket!
Dicsőséges eljöveteled által,
Ments meg, Uram minket!

Vagy B:

Krisztus, az élő Isten Fia,
Ments meg, Uram minket!
Aki e világra jöttél,
Ments meg, Uram minket!
Aki a kereszten függöttél,
Ments meg, Uram minket!
Aki miattunk a halált választottad,
Ments meg, Uram minket!
Aki a sírban feküdtél,
Ments meg, Uram minket!
Aki a halálból feltámadtál,
Ments meg, Uram minket!
Aki a mennybe felmentél,
Ments meg, Uram minket!
Aki a Szentlelket az apostolokra elküldötted,
Ments meg, Uram minket!
Aki az Atya jobbján ülsz,
Ments meg, Uram minket!
Aki eljössz ítélni élőket és holtakat,
Ments meg, Uram minket!


IV. Könyörgések különféle szükségleteknél

Vagy A:

Hogy nekünk kegyelmezz,
Kérünk Téged, hallgass meg minket!
Hogy minket igaz bűnbánatra vezérelni méltóztassál,
Kérünk Téged, hallgass meg minket!
Hogy minket szent szolgálatodban megerősíteni és megtartani méltóztassál,
Kérünk Téged, hallgass meg minket!
Hogy minden velünk jótevőnek örökkévaló javaidat adni méltóztassál,
Kérünk Téged, hallgass meg minket!
Hogy a földnek bő gyümölcsét megadni méltóztassál,
Kérünk Téged, hallgass meg minket!

Vagy B:

Hogy nekünk megbocsáss,
Kérünk Téged, hallgass meg minket!
Hogy elménket mennyei kívánságokra felindítani méltóztassál,
Kérünk Téged, hallgass meg minket!
Hogy a magunk, testvéreink, rokonaink és jótevőink lelkét az örök kárhozattól megmenteni méltóztassál,
Kérünk Téged, hallgass meg minket!
Hogy a megholt híveknek örök nyugodalmat engedni méltóztassál,
Kérünk Téged, hallgass meg minket!
Hogy a világot ragálytól, éhségtől és háborútól megőrizni méltóztassál,
Kérünk Téged, hallgass meg minket!

C (mindig mondandó):

Hogy az Anyaszentegyházat kormányozni
és megerősíteni méltóztassál,
Kérünk Téged, hallgass meg minket!
Hogy a római pápát és az egész
papi rendet a szent vallásban megtartani méltóztassál,
Kérünk Téged, hallgass meg minket!
Hogy az egész kereszténységnek egységet adni méltóztassál,
Kérünk Téged, hallgass meg minket!
Hogy minden ibert az evangélium világosságára elvezetni méltóztassál,
Kérünk Téged, hallgass meg minket!


V. Befejezés

vagy A:

Krisztus, hallgass minket!
Krisztus, hallgass minket!
Krisztus, hallgass meg minket!
Krisztus, hallgass meg minket!

vagy B:

Isten Báránya, te elveszed a világ bűneit,
irgalmazz nekünk!
Isten Báránya, te elveszed a világ bűneit,
irgalmazz nekünk!
Isten Báránya, te elveszed a világ bűneit,
irgalmazz nekünk!


Könyörgés


Úristen, oltalmunk és erősségünk: hallgasd meg Egyházad buzgó könyörgését! Te adod lelkünkbe a vallásos buzgóságot: engedd, hogy amit hittel kérünk, azt valóban elnyerjük. Krisztus, a mi Urunk által.

vagy

Istenünk, te látod, hogy gyengeségünk mennyire megbénít bennünket. Szentjeid példájával kelts bennünk új erőt szeretetednek szolgálatára. Krisztus, a mi Urunk által.
Ámen

Az Úrangyala (Angelus)

A megtestesülés szent titkáról megemlékező imádságunk három versből (verzikulusból), a hozzájuk kapcsolódó Üdvözlégyből, majd egy zárókönyörgésből áll. A keresztény nép nagy áhítattal mondja a reggeli, déli és esti harangszóra. A déli harangszó nekünk, magyaroknak különösen kedves: III. Kallixtusz pápa rendelte el Hunyadi János nándorfehérvári győzelmének emlékére. A Szent János evangéliumából vett harmadik versnél térdet hajtunk, vagy mélyen meghajlunk.

V: Az Úr angyala köszönté a Boldogságos Szűz Máriát, és ő méhébe fogadá Szentlélektől szent Fiát. Üdvözlégy, Mária...

V: Íme az Úrnak szolgálóleánya, legyen nekem a te igéd szerint. Üdvözlégy, Mária...

V: És az Ige testté lőn, és miköztünk lakozék. Üdvözlégy, Mária...

Imádkozzál érettünk, Istennek szent Anyja, hogy méltók lehessünk Krisztus ígéreteire.
Könyörögjünk! Kérünk téged, Úristen, öntsd lelkünkbe szent kegyelmedet, hogy akik az angyali üzenet által szent Fiadnak, Jézus Krisztusnak megtestesülését megismertük, az ő kínszenvedése és keresztje által a feltámadás dicsőségébe vitessünk. Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.


Az Úrangyala latinul:

V: Angelus Domini nuntiavit Mariae, et concepit de Spiritu Sancto. Ave...

V: Ecce ancilla Domini, fiat mihi secundum verbum tuum. Ave...

V: Et Verbum caro factum est, et habitavit in nobis. Ave...

Ora pro nobis, sancta Dei Genitrix, ut digni efficiamur promissionibus Christi. Oremus! Gratiam tuam, quaesumus, Domine, mentibus nostris infunde, ut qui Angelo nuntiante Christi, Filii tui incarnationem cognovimus, per passionem ejus et crucem ad resurrectionis gloriam perducamur. Per eundem Christum Dominum nostrum. Amen.

Az Úrangyala helyett a húsvéti időben a "Mennynek Királyné Asszonya" (Regina caeli) Mária-antifonát imádkozzuk.

Az Apostoli Hitvallás (Hiszekegy)

HISZEK EGY ISTENBEN,
mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban;
aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától;
szenvedett Poncius Pilátus alatt;
megfeszítették, meghalt és eltemették.
Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül;
fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atyaisten jobbján;
onnan jön el ítélni élőket és holtakat.
Hiszek Szentlélekben.
Hiszem a katolikus Anyaszentegyházat;
a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát;
a test feltámadását és az örök életet. Ámen.

Latin Üdvözlégy

Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum, benedicta tu in mulieribus, et benedictus fructus ventris tui, Jesus. Sancta Maria, Mater Dei, ora pro nobis, peccatoribus, nunc, et in hora mortis nostrae. Amen

Latin Miatyánk

Pater noster, qui es in caelis,
sanctificetur nomen tuum,
adveniat regnum tuum,
fiat voluntas tua sicut in caelo et in terra.
Panem nostrum quotidianum da nobis hodie.
Et dimitte nobis debita nostra,
sicut et nos dimittimus debitoribus nostris,
et ne nos inducas in tentationem,
sed libera nos a malo. Amen.

Rozsafűzér titkok,a hagyomános változat

Az örvendetes rózsafüzér titkai

I. Akit te, Szent Szűz, a Szentlélektől fogantál

1. A szűz fogan, fiút szül és Immánuelnek nevezi el. (Iz 7,14b)

2. A hatodik hónapban az Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevü városába egy szűzhöz. (Lk 1,26)

3. A szűz egy Dávid házából való férfinak, Józsefnek volt a jegyese és Máriának hívták. (Lk 1,27)

4. Az angyal belépett hozzá és megszólította: "Üdvözlégy, kegyelemmel teljes!" (Lk 1,28)

5. Az angyal így folytatta: "Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Gyermeket fogansz, fiút szülsz, és Jézusnak fogod elnevezni." (Lk 1,30-31)

6. "Fiad nagy lesz és a Magasságos Fiának fogják hívni." (Lk 1,32)

7. "Az Úr Isten neki adja atyjának, Dávidnak trónját és uralkodni fog Jákob házán örökké, s országának nem lesz vége."(Lk 1,33)

8. "A Szentlélek száll rád, s a Magasságos ereje borít be árnyékával. Ezért a születendő Szentet is az Isten Fiának fogják hívni." (Lk 1,35)

9. "Az Úr szolgálója vagyok, teljesedjenek hát be rajtam szavaid." Erre az angyal eltávozott. (Lk 1,38)

10. Nem a vérnek vagy a testnek a vágyából, s nem is a férfi akaratából, hanem Istentől született.(Jn 1,13)

SZVU 9/2; 11 * Üdvözlégy, Mária; Ave Maria

II. Akit te, Szent Szűz, Erzsébetet látogatván méhedben hordoztál

1. Mária Zakariás házába tért és üdvözlte Erzsébetet. (Lk 1,40)

2. Amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, örömében megmozdult méhében a gyermek, maga Erzsébet pedig eltelt Szentlélekkel. (Lk 1,41)

3. Hangosan felkiáltott: "Áldott vagy az asszonyok között, és áldott a méhed gyümölcse!" (Lk 1,42)

4. "Hogy lehet az, hogy Uramnak anyja látogat el hozzám?"(Lk 1,43)

5. "Boldog, aki hitt annak beteljesedésében, amit az Úr mondott neki."(Lk 1,45)

6. Mária megszólalt: "Lelkem magasztalja az Urat és szívem ujjong megváltó Istenemben, mert letekintett alázatos szolgálójára." (Lk 1,46-47)

7. "Lám, mostantól fogva boldognak hirdet minden nemzedék." (Lk 1,48)

8. "Mert nagyot tett velem ő, a Hatalmas és a Szent." (Lk 1,49)

9. "Letaszította trónjukról a hatalmasokat, az alázatosakat pedig fölemelte." (Lk 1,52)

10. Mária még ottmaradt három hónapig, aztán hazatért. (Lk 1,56)

SZVU 288 * Mersz-e dönteni?

III. Akit Te, Szent Szűz a világra szültél

1. Te, Betlehem Efrata, bár a legkisebb vagy Juda nemzetségei között, mégis belőled születik majd nekem, aki uralkodni fog Izrael felett. (Mik 5,1a)

2. József is fölment Galilea Názáret nevű városából Judeába, Dávid városába, Betlehembe, mert Dávid házából és nemzetségéből származott. (Lk 2,4)

3. Mária megszülte elsőszülött fiát, bepólyálta és jászolba fektette, mert nem jutott nekik szállás. (Lk 2,7)

4. Pásztorok tanyáztak a vidéken kint a szabad ég alatt, és éjnek idején őrizték nyájukat. (Lk 2,8)

5. Egyszerre csak ott állt előttük az Úr angyala, és beragyogta őket az Úr dicsősége. (Lk 2,9)

6. "Ma született a Megváltótok, Krisztus, az Úr, Dávid városában." (Lk 2,11)

7. Gyorsan útrakeltek, és megtalálták Máriát, Józsefet és a jászolban fekvő gyermeket. (Lk 2,16)

8. Amikor a júdeai Betlehemben Heródes király idejében Jézus megszületett, bölcsek jöttek napkeletről és kérdezősködtek: "Hol van a zsidók újszülött királya? Láttuk csillagát napkeleten s eljöttünk, hogy bemutassuk neki hódolatunkat." (Mt 2,1-2)

9. Bementek a házba, és meglátták a gyermeket anyjával, Máriával. Leborultak és hódoltak neki, majd elővették kincseiket s ajándékot adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát. (Mt 2,11)

10. Az Ige testté lett és közöttünk élt. Láttuk dicsőségét, az Atya Egyszülöttjének dicsőségét, akit kegyelem és igazság tölt be. (Jn 1,14)

SZVU 18, 23 * Csillag gyúlt...

IV. Akit Te, Szent Szűz a templomban bemutattál

1. Amikor eltelt a nyolc nap és körülmetélték, a Jézus nevet adták neki, ahogy az angyal nevezte, mielőtt még a méhben megfogamzott volna. (Lk 2,21)

2. Amikor elteltek a Mózes törvényében megszabott tisztulás napjai, felvitték Jeruzsálembe. (Lk 2,22)

3. Élt Jeruzsálemben egy Simeon nevü igaz és istenfélő ember. Várta Izrael vigaszát és a Szentlélek töltötte el. (Lk 2,25)

4. Kinyilatkoztatást kapott a Szentlélektől, hogy addig nem hal meg, amíg meg nem látja az Úr Fölkentjét.(Lk 2,26)

5. A Lélek indítására a templomba ment. Amikor a szülők a gyermek Jézust bevitték, hogy a törvény előírásának eleget tegyenek, karjába vette és áldotta az Istent. (Lk 2,27-28)

6. "Bocsásd el, Uram, szolgádat, szavad szerint békében," (Lk 2,28)

7. "... mert látta szemem üdvösségedet, melyet minden népnek megadtál," (Lk 2,30-31)

8. "... világosságul a pogányok megvilágosítására, és dicsőségül népednek, Izraelnek."(Lk 2,32)

9. Máriához így szólt:"A te lelkedet is tőr járja át..." (Lk 2,35a)

10. Miután így eleget tettek az Úr törvényének, visszatértek galileai városukba, Názáretbe.(Lk 2,39)

SZVU 23/2 * Jézus anyja...


V. Akit Te, Szent Szűz a templomban megtaláltál

1. Minden férfi háromszor évente jelenjen meg az Úr, a te Istened színe előtt. (MTörv 16,16a)

2. Jézus szülei minden évben fölmentek Jeruzsálembe a húsvét ünnepére. Amikor tizenkét éves lett, szintén fölmentek, az ünnepi szokás szerint. (Lk 2,41-42)

3. Az ünnepnapok elteltével hazafelé indultak. A gyermek Jézus azonban Jeruzsálemben maradt, anélkül, hogy szülei tudták volna. (Lk 2,43)

4. Abban a hitben, hogy az úti társaságban van, mentek egy napig, és keresték a rokonok és ismerősök között.(Lk 2,44)

5. Három nap múlva találtak rá a templomban, ott ült a tanítók közt, hallgatta és kérdezgette őket. (Lk 2,46)

6. Akik csak hallgatták, mind csodálkoztak okosságán és feleletein. (Lk 2,47)

7. Amikor meglátták, megdöbbentek. Anyja így szólt hozzá: "Gyermekem, miért tetted ezt velünk? Lásd, apád és én szomorúan kerestünk." (Lk 2,48)

8. Ezt felelte: "De miért kerestetek? Nem tudtátok, hogy nekem Atyám dolgaiban kell fáradoznom?" (Lk 2,49)

9. Velük ment hát, visszatért Názáretbe és engedelmeskedett nekik. (Lk 2,51)

10. Szavait anyja mind megőrizte szívében. Jézus meg gyarapodott bölcsességben, korban s Isten és emberek előtti kedvességben. (Lk 2,52)

SZVU 23/3 * Kicsi vagyok én...

A fájdalmas rózsafüzér titkai

I. Aki érettünk vérrel verejtékezett

1. A mi betegségeinket viselte, és a mi fájdalmaink nehezedtek rá.(Iz 53,4a)

2. (Jézus) közben odaért velük a Getszemáni nevü majorba. Egyszerre csak szomorúság fogta el és gyötrődni kezdett. (Mt 26,36a.38a)

3. "Halálosan szomorú a lelkem - mondta nekik. Maradjatok itt és virrasszatok velem!"(Mt 26,38b)

4. Aztán odébb ment egy kőhajításnyira. (Lk 22,41)

5. ...Leborulva így imádkozott: "Atyám, ha lehetséges, kerüljön el ez a kehely, de ne úgy legyen, ahogy én akarom, hanem ahogyan te." (Mt 26,39)

6. Megjelent neki az égből egy angyal és megerősítette. (Lk 22,43a)

7. Halálfélelem kerítette hatalmába és még buzgóbban imádkozott. (Lk 22,43b)

8. Verejtéke mint megannyi vércsepp hullott a földre. (Lk 22,44)

9. Aztán visszament tanítványaihoz, de alva találta őket. Szemére vetette Péternek: "Még egy órát sem tudtok velem virrasztani?" (Mt 26,40)

10. "Virrasszatok és imádkozzatok, nehogy kísértésbe essetek. A lélek ugyan készséges, a test azonben erőtlen." (Mt 26,41)

SZVU 59,2 * Oldani, Uram...

II. Akit érettünk megostoroztak

1. Megvetett volt, utolsó az emberek között, a fájdalmak férfia, aki tudta, mi a szenvedés. (Iz 53,3a)

2. Olyan (volt), aki elől iszonyattal eltakarjuk arcunkat, megvetett, akit bizony nem becsültünk sokra. (Iz 53,3b)

3. Megkínozták s ő alázattal viselte, nem nyitotta ki a száját. (Iz 53,7a)

4. Mint a juh, amelyet leölésre visznek, vagy amint elnémul nyírója előtt, ő sem nyitotta ki a száját. (Iz 53,7b)

5. Reggel a főpapok a vénekkel, írástudókkal és az egész főtanáccsal együtt meghozták a határozatot. Jézust pedig megkötözve elvitték és átadták Pilátusnak. (Mk 15,1)

6. Ő egyetlen vádjukra sem felelt. Ezen a helytartó igen meglepődött. (Mt 27,14)

7. Pilátus megkérdezte: "Te vagy-e a zsidók királya?" "Te mondod" - válaszolta. (Mk 15,2)

8. Pilátus közbeszólt: "Tehát király vagy?" "Igen, király vagyok - mondta Jézus. Arra születtem, s azért jöttem a világba, hogy tanúságot tegyek az igazságról. Aki az igazságból való, hallgat szavamra." (Jn 18,37)

9. Pilátus legyintett: "Mi az igazság?" E szavakkal újra kiment a zsidókhoz és kijelentette: "Én nem találom semmiben bűnösnek." (Jn 18,38)

10. "Megfenyítem hát és szabadon bocsátom." Erre Pilátus előhozatta Jézust és megostoroztatta. (Lk 23,16; Jn19,1)

SZVU 71/1,3; 61,2;145/2 * Tégy engem szívedre...

III. Akit érettünk tövissel koronáztak

1. A mi békességünkért érte utol a büntetés, az ő sebei szereztek nekünk gyógyulást.(Iz 53,5b)

2. A helytartó katonái bevitték Jézust a helytartóságra, s odagyüjtötték köré az egész helyőrséget. (Mt 27,27)

3. Megfosztották ruháitól, bíborszínü köntöst adtak rá. (Mt 27,28)

4. Tövisből koszorút fontak, fejére tették, jobb kezébe pedig nádszálat adtak. (Mt 27,29a)

5. Aztán térdet hajtottak előtte és így gúnyolták: "Üdvözlégy, zsidók királya!" (Mt 27,29b)

6. Közben leköpdösték, fogták a nádat s verték a fejét.(Mt 27,30)

7. Jézus töviskoronával, bíborpalástban jött ki. Pilátus rámutatott: "Íme, az ember!" (Jn 19,5)

8. Húsvét előkészületi napja volt, a hatodik óra körül járt. Így szólt a zsidókhoz: "Nézzétek, a királyotok!" (Jn 19,14)

9. De újra elkezdtek ordítani: "Halál rá! Halál rá! Keresztre vele!" Pilátus megkérdezte: "Keresztre feszíttessem a királyotokat?" De a főpapok tiltakoztak: "Nincs királyunk, csak császárunk!"(Jn 19,15)

10. Pilátus látta, hogy nem megy semmire, sőt a zajongás még fokozódik is. Vizet hozatott, s a nép szeme láttára megmosta kezét: "Ennek az igaz embernek vére ontásában én ártatlan vagyok" - mondta. "Ti lássátok!" (Mt 27,24)

SZVU 61/1 145/3,4 * Nincs megállás, elitélték

IV. Aki érettünk a keresztet hordozta

1. Az Úr az ő vállára rakta mindnyájunk gonoszságát. (Iz 53,6b)

2. (Jézus) maga vitte keresztjét, míg oda nem ért az úgynevezett Koponya-helyre, amelyet héberül Golgotának hívnak. (Jn 19,17)

3. "Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye vállára keresztjét minden nap és úgy kövessen." (Lk 9,23)

4. Ezután kivezették, hogy keresztre feszítsék. Az egyik arra menő embert, a cirenei Simont, Alexander és Rufus apját, aki a mezőről jött, kényszerítették, hogy vigye a keresztjét. (Mk 15,21)

5. Szenvedésével sokakat megigazultakká tesz szolgám, mivel gonoszságaikat magára vállalta. (Iz 53,11b)

6. "Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát." (Mt 11,29)

7. "Az én igám kedves és az én terhem könnyű." (Mt 11,30)

8. Nagy tömeg követte, asszonyok is, akik jajgattak és sírtak miatta. (Lk 23,27)

9. Jézus hozzájuk fordult: "Jeruzsálem leányai - mondta nekik - ne engem sirassatok." (Lk 23,28)

10. "Mert ha a zöldellő fával így tesznek, mi lesz a sorsa a kiszáradt fának?" (Lk 23,31)

SZVU 74; 78/2,5,7,9 * Gyertyaláng; Elindult most az áldozat...

V. Akit érettünk keresztre feszítettek

1. Erőszakos ítélettel végeztek vele, ugyan ki törődik egyáltalán ügyével? (Iz 53,8a)

2. Aztán keresztre feszítették, és sorsot vetve megosztoztak ruháján, majd leheveredtek és őrizték.(Mt 27,35a)

3. Feje fölé táblát tettek, amelyre elítélése okát írták: "Ez Jézus, a zsidók királya." (Mt 27,36-37)

4. Istenem, Istenem, miért hagytál el? (Zsolt 22,2a)

5. Mind, aki lát, gúnyt űz belőlem, elhúzza száját és csóválja fejét. "Az Úrban bízott, hát mentse meg, segítsen rajta, ha szereti." (Zsolt 22, 8-9)

6. Jézus hangosan könyörgött: "Atyám, bocsáss meg nekik, hisz nem tudják, mit tesznek" (Lk 23,34a)

7. "Bizony mondom neked, még ma velem leszel a paradicsomban." (Lk 23,43)

8. "Asszony, nézd, a fiad!" Aztán a tanítványhoz fordult: "Nézd, a te anyád!"(Jn 19,26b-27a)

9. Jézus hangosan felkiáltott: "Atyám, kezedbe ajánlom lelkemet." E szavakkal kilehelte lelkét. (Lk 23,46)

10. "Bizony, bizony mondom nektek: ha a búzaszem nem hull a földbe és nem hal el, egymaga marad, de ha elhal, sok termést hoz." (Jn 12,24)

SZVU 63; 70; 76; 67/B * Beteljesedett (ND/37); Volt egyszer egy király...

A dicsőséges rózsafüzér titkai

I. Aki halottaiból feltámadott

1. Ha odaadja életét engesztelő áldozatul: látni fogja utódait, hosszúra nyúlik élete és teljesül általa az Úr akarata. (Iz 53,10b)

2. Amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak az én útjaim a ti útjaitoknál, az én gondolataim a ti gondolataitoknál. (Iz 55,9)

3. A hét első napján kora hajnalban kimentek a sírhoz, s magukkal vitték az előkészített illatszereket is. (Lk 24,1)

4. Hirtelen nagy földrengés támadt. Az Úr angyala leszállt az égből, odament, elhengerítette a követ és ráült. (Mt 28,2)

5. "Nincs itt. Feltámadt, ahogy előre megmondta. Gyertek, nézzétek meg a helyet, ahol nyugodott. Aztán siessetek, vigyétek hírül tanítványainak. " (Mt 28,6)

6. Egyszerre csak Jézus jött velük szembe s így köszöntötte őket: "Üdv nektek!" Odafutottak, leborultak előtte és átkarolták a lábát. Jézus így szólt: "Ne féljetek! Menjetek, vigyétek hírül testvéreimnek, hogy térjenek vissza Galileába, ott majd viszontlátnak." (Mt 28,9-10)

7. "Társaink közül néhányan szintén kimentek a sírhoz, és úgy találtak mindent, ahogy az asszonyok jelentették, de őt magát nem látták." Erre így szólt: "Ó, ti balgák, milyen nehezen tudjátok elhinni, amit a próféták jövendöltek." (Lk 24,24-25)

8. "Nézzétek meg a kezem és a lábam! Én vagyok. Tapogassatok meg és lássátok! (Lk 24,39a)

9. "Vegyétek a Szentlelket! Akinek megbocsátjátok büneit, bocsánatot nyer. (Jn 20,22-23)

10. "Nyújtsd ide az ujjadat és nézd kezemet. Nyújtsd ki a kezedet és tedd oldalamba. S ne légy hitetlen, hanem hívő!" (Jn 20,27)

SZVU 86; 88, 89 * Föltámadt! Alleluja! ; Győzött az élet!

II. Aki a mennybe fölment

1. Nézzétek, szolgám diadalmaskodik, fönséges lesz és felmagasztalják, és nagy dicsőségre emelkedik. (Iz 52,13)

2. Ezután kivezette őket Betánia közelébe, és kezét fölemelve megáldotta őket.(Lk 24,50)

3. "Menjetek, tegyétek tanítványommá mind a népeket. Kereszteljetek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevére." (Mt 28,19)

4. "Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek." (Mk 16,15)

5. "Aki hisz és megkeresztelkedik, üdvözül, aki nem hisz, az elkárhozik."(Mk 16,16)

6. "Tanítsátok őket mindannak megtartására, amit parancsoltam nektek." (Mt 28,20a)

7. "Én veletek vagyok mindennap, a világ végéig."(Mt 28,20b)

8. Fölmegyek Atyámhoz, s a ti Atyátokhoz, Istenemhez és a ti Istenetekhez." (Jn 20,17b)

9. Azután, hogy ezeket mondta, a szemük láttára fölemelkedett, és egy felhő elfedte, úgyhogy tovább nem láthatták. (ApĂsel 1,9)

10. "Galileai férfiak! Mit álltok itt égre emelt tekintettel? Ez a Jézus, aki közületek az égbe emelkedett, úgy jön el ismét, amint szemetek láttára a mennybe ment." (ApCsel 1,11)

SZVU 94; 95, 96 * Mutasd meg nekünk az Atyát...; Testvérem, gyere velem...

III. Aki nekünk a Szentlelket elküldötte

1. Mindezek után kiárasztom Lelkemet minden testre. Fiaitok és leányaitok jövendölni fognak, véneitek álmokat álmodnak, ifjaitok meg látomásokat látnak. (Joel 3,1)

2. "Én majd kérem az Atyát, és más vigasztalót ad nektek: az Igazság Lelkét, aki örökké veletek marad." (Jn 14,16)

3. "A világ nem kaphatja meg, mert nem látja és nem ismeri. De ti ismeritek, mert bennetek van és bennetek marad." (Jn 14,17)

4. Amikor elérkezett pünkösd napja, ugyanazon a helyen mindnyájan együtt voltak. (ApCsel 2,1)

5. Lángnyelvek lobbantak és szétoszolva leereszkedtek mindegyikükre. Mindannyiukat eltöltötte a Szentlélek, és különböző nyelveken kezdtek beszélni, ahogy a Lélek szólásra indítota őket. "Halljuk, hogy a mi nyelvünkön hirdetik Isten nagy tetteit." (ApCsel 2,3.4.11b)

6. Ez idő tájt vallásos férfiak tartózkodtak Jeruzsálemben, az ég alatt minden népből. (ApCsel 2,5)

7. Péter a többi tizenegy kíséretében előlépett és zengő hangon beszédet intézett hozzájuk: "Zsidó férfiak és Jeruzsálem lakói mindnyájan!" (ApCsel 2,14)

8. "Tartsatok bünbánatot és keresztelkedjék meg mindegyiktek Jézus Krisztus nevében bűneitek bocsánatára. Így megkapjátok a Szentlélek ajándékát." (ApCsel 2,38)

9. "Amikor eljön az Igazság Lelke, ő majd elvezet titeket a teljes igazságra. Nem magától fog beszélni, hanem azt mondja el, amit hall, és a jövendőt fogja hirdetni nektek." (Jn 16,13)

10. Áraszd ki Lelkedet és minden új életre kel és megújítod a föld színét! (Pünkösdi Alleluja)

SZVU 259; 97; 99; 101 * Jöjj el, jöjj el...; Hétköznapok Szentlelke ;Veni, Pater pauperum...

IV. Aki Téged, Szent Szűz, a mennybe fölvett

1. Kelj föl, kedvesem, gyere szépségem! (Én 2,10b)

2. Nézd, elmúlt a tél, elállt az eső, elvonult. (Én 2,11)

3. Mutasd meg arcodat, hadd halljam hangodat, mert szépen cseng a hangod és bájos az arcod. (Én 2,14b)

4. Megnyílt az égben az Isten temploma, és láthatóvá vált a szövetseg ládája a templomban. (Jel 11,19a)

5. "Azok az én anyám és rokonaim, akik hallgatják és tetté is váltják az Isten szavát." (Lk 8,21)

6. "Boldog, aki hitt annak beteljesedésében, amit az Úr mondott neki." (Lk 1,45)

7. "A bizalom, amiről bizonyságot tettél, nem vész ki soha az emberek szívéből, hanem mindörökké megemlékeznek az Isten hatalmáról." (Judit 13,19)

8. A leggazdagabb népek aranyba foglalt drágakövekkel a királylányt színes öltözékben viszik a királyhoz. (Zsolt 45,14-15)

9. "Áldjon meg, leányom, a Magasságbeli Isten a föld minden asszonyánál jobban. S legyen áldott Isten, az Úr, az ég és föld Teremtője." (Judit 13,18b)

10. "Te vagy Jeruzsálem büszkesége, te vagy Izrael nagy öröme, te vagy népünk nagy dicsősége!" (Judit 15,9b)

SZVU 167; 195 * Mária, jó anyánk...

V. Aki téged, Szent Szűz, a mennyben megkoronázott

1. Ki az, aki úgy ragyog, mint a hajnal pírja, s szép, mint a telihold, világos, mint a nap? (Én 6,10)

2. Az égen nagy jel tünt fel: egy asszony,... (Jel 12,1a)

3. ...öltözete a nap, lába alatt a hold, fején tizenkét csillagból korona. (Jel 12,1b)

4. Mint Isten temploma fölött a ragyogó nap, mint a felhők közt tündöklő szivárvány. (Sir 50,6)

5. Olyan vagyok, mint a szároni nárcisz, én vagyok a völgyek lilioma! (Én 2,1)

6. Jöjjetek hozzám, akik utánam vágyódtok, lakjatok jól mind a gyümölcseimből. (Sir 24,19)

7. "Nos hát, fiaim, hallgassatok rám! Halljátok meg intő szavamat: legyetek bölcsek." (Péld 8,32a.33a)

8. "Jól jár, aki megtartja útjaimat, aki napról napra őrködik ajtómnál, s őrzi kapuim félfáit." (Péld 8,32b.34b)

9. Aki megtalál, az életet talál, és elnyeri az Úrnak tetszését. (Péld 8,35)

10. Üdvözlégy, királyné, irgalmasság anyja, életünk, édességünk, reménységünk, üdvözlégy! (Mária antifona)

SZVU 207; 205; 191; 287 * Regina coeli * Jézus anyja... Nagy jel tűnt fel...

Szép imák

GOLGOTA

Van egy jó hely, odamegyek
Lerakom ott a terheket.
Ott fenn a hegyen van az a hely,
Ahol a szív békére lel.
A Golgotán áll a kereszt,
Ha fáradt vagy odajöhetsz!

Emberekért ömlött a vér,
Kegyelmet kap az, aki kér.
Ott fenn a hegyen van az a hely,
Ahol a szív békére lel.
A Golgotán áll a kereszt,
Ha bűnös vagy, oda bátran jöhetsz!

Keresni jött mi elveszett,
Megtört szívű embereket.
Ott fenn a hegyen van az a hely,
Ahol a szív békére lel.
A Golgotán áll a kereszt,
Ha elhagytad, visszajöhetsz!

Csodálatos ez a titok,
Szellemével megragadott.
Ott fenn a hegyen van az a hely,
Ahol a szív békére lel.
A Golgotán áll a kereszt,
Ha elhagytad, visszamehetsz.

Azóta tart a kapcsolat,
Ő vigyáz rád, el ne szakadj.
Ott fenn a hegyen van az a hely,
Ahol a szív békére lel.
A Golgotán áll a kereszt,
Isten szívén megpihenhetsz.


Vezetsz, Uram vezetsz

Vezetsz, Uram, vezetsz, érzem szent kezedet,
Veszélyes szirteken, sötét ormok felett,
Zajló hullámokon, hol minden elhagyott,
Utamra fényt derít rengő csillagzatod.

Te vagy az irgalom, Te vagy a szeretet,
Mindenható, örök jó mindenek felett.
Villámos vész után a békét Te adod,
Forró esdeklésünk kegyesen hallgatod.

Vezess, Uram vezess, ha vétek megkísért,
Hogy el ne hagyjalak tűnő világokért.
Zúgó vihar nem árt, letörlöm könnyemet,
Újult erőt Te adsz, viszem keresztemet.

Majd révbe érkezem, megállok egykoron,
Nyugodni szíveden jó lesz hegyfokon.
Fehér virág nyílik, könnyezni nem lehet,
Leveszed vállamról súlyos keresztemet.


BETEGSÉGBEN

Fájdalmas Szűz sírva kérlek Téged,
Hogy gyógyítsd meg szenvedő gyermeked!
Fájdalmas Szűz Te légy vigasztalóm,
Te légy az én gyógyító orvosom.
Fájdalmas Szűz hozzád fohászkodom,
Te segíts meg égi szent gyámolóm!
Fiad vére mossa le bűnömet,
Kérlek, add vissza egészségemet.
Fájdalmas anyám vagy Te nékem,
Isten után Te hozzád menekszem.
Ha megsegítesz, nem veszek el soha,
Enyém lesz a mennyei korona. Ámen


ÜDVÖZLÉGY KIRÁLYNŐ:

Nagy irgalmasság anyja, élet,
Édesség, boldog remény, áldunk.
Hozzád kiáltunk Évának száműzött fiai,
Hozzád fohászkodunk, sóhajtva, zokogva,
Hozzád e siralomvölgyben.
Kérünk tehát kegyes közbenjárónk,
Fordítsd felénk mindenkor éber szemeid üdvösségünkre.
És Jézust, anyaságod áldott szent gyümölcsét
Nekünk e földi út végén mutasd meg!
Ó, áldott, ó édes, ó jóságos szép Szűz Mária. Ámen


Szeretlek Téged, édes Szűzanyám!

Szeretlek Téged édes Szűzanyám!
Teveled megoszthatom lelkem bánatát.
Te vagy csak nekem, senki más,
Mert lelkem fájó könnyeit Teneked hullatám.
Vigasztalásért egyedül csak Hozzád jöhetek,
Csak Te törlöd le szememről a bánatkönnyeket!
Szűzanyám! Adj erőt, s hogy lelkem erős legyen!
Add, hogy Téged soha el ne veszítselek,-
Hisz’ édesanyám vagy és szeretlek nagyon!
Ha Veled lehetek, lelkem megnyugtatom,
És Te meggyógyítod lelkemnek sebeit.
Anyám vagy Te, s én gyermeked vagyok,-
Én hiszem, hogy az is maradok!
Édes Szűzanyám! Add rám áldásodat,
Hogy míg csak élek dicsérhessem
Szeplőtelen tisztaságodat! Ámen

Szabadító és gyógyító imák

LITÁNIA SZENT MIHÁLY ARKANGYAL TISZTELETÉRE

Uram, irgalmazz nekünk! Krisztus, kegyelmezz nekünk! Uram, irgalmazz nekünk!
Jézus Krisztus, hallgass minket! Jézus Krisztus, hallgass meg minket! Szentháromság egy Isten, irgalmazz nekünk!

Szentséges Szűz Mária, könyörögj érettünk! (= *)
Szent Mihály arkangyal, Isten kardja,*
Szent Mihály arkangyal, az angyalok vezére,*
Szent Mihály arkangyal, legyőzhetetlen Lélek,*
Szent Mihály arkangyal, isteni erővel felfegyverkezve,*
Szent Mihály arkangyal, Isten védelmezője,*
Szent Mihály arkangyal, Lucifer legyőzője,*
Szent Mihály arkangyal, minden ördöggel szemben hatalmas,*
Szent Mihály arkangyal, minden bajjal szemben hatalmas,*
Szent Mihály arkangyal, az ördögi személyekkel szemben hatalmás,*
Szent Mihály arkangyal, szerencsétlenségeinkben*
Szent Mihály arkangyal, betegségeinkben*
Szent Mihály arkangyal, a családok és népek közötti harcokban*
Szent Mihály arkangyal, az Egyházat védelmező harcokban*
Szent Mihály arkangyal, a kísértéselv elleni benső harcokban*
Szent Mihály arkangyal, a halálküzdelmekben*

Az ördög cselszövéseitől, ments meg, Uram, minket!

Könyörögjünk!
Mindenható örök Isten, Aki Szent Mihály arkangyalt védelmezésünkre és oltalmunkra adtad, imáink által add, hogy mindig megmeneküljünk minden bajtól és a pokol tüzétől! A mi Urunk, Jézus Krisztus által. Ámen.


AZ ÚR LELKE
Az Úr Lelke, Istennek Lelke, Atya, Fiú és Szentlélek, Szentháromság,
Szeplőtelen Szűz, angyalok, arkangyalok és a mennyország szentjei, szálljatok rám.

Olvassz fel engem, Uram,
alakíts, tölts el magaddal, rendelkezz velem.

Űzd távol tőlem a gonosz minden erejét, semmisítsd meg, zúzd össze,
hogy jó lehessek és jót tehessek.

Űzd el tőlem az ördögi bajokat, a boszorkányságokat, a fekete mágiát, a fekete miséket, a varázslatokat,
a megkötéseket, az átkokat, a szemmel verést;
az ördögi zaklatásokat, az ördögi megszállottságot, az ördögi lidércnyomásokat; mindazt, ami rossz, bűn, irigység, féltékenység, álnokság; a testi, lelki, erkölcsi, szellemi, ördögi betegségeket.

Égesd el mindezeket a bajokat a pokolban, hogy ne érinthessenek többé engem se
és egyetlen teremtményt se a földön.

A mindenható Isten erejével,
a megváltó Jézus Krisztus nevében,
a Szeplőtelen Szűz közbenjárása által minden tisztátalan léleknek,
minden engem zaklató jelenlétnek elrendelve és parancsolva legyen, hogy azonnal hagyjanak el, végleg távozzanak és menjenek az örök pokolba,
Szent Mihály arkangyal, Szent Gábriel, Szent Rafael és őrangyalaink által megbilincselve,
a legszentebb Szeplőtelen Szűz sarka által eltiporva.


A MEGVÁLTÓ JÉZUSHOZ
Megváltó Jézus, Uram és Istenem, Istenem és mindenem,
aki keresztáldozatod által megváltottál minket
és legyőzted a sátán hatalmát, szabadíts meg, kérlek, minden ördögi jelenléttől
és a gonosz minden befolyásától.

A Te nevedben kérem, sebeid érdemeiért kérem, véred érdemeiért kérem,
a Te Kereszted érdemeiért kérem, Mária,
a Szeplőtelen Fogantatás
és a Fájdalmas Anya közbenjárására kérem.

Csorduljon rám
az oldaladból kifolyó vér és víz,
hogy megtisztítsanak, megszabadítsanak, meggyógyítsanak engem. Ámen.


SZABADÍTÓ IMA
Uram, Te hatalmas vagy, Te Isten vagy,
Te Atya vagy,
Szent Mihály, Rafael és Gábriel arkangyalok közbenjárására és segítségével kérünk,
hogy testvéreink szabaduljanak meg a gonosztól.

A félelemtől, a szomorúságtól, a lidércnyomásoktól, kérünk Téged, Uram, szabadíts meg minket.
A gyűlölettől, a paráznaságtól, az irigységtől, kérünk Téged, Uram, szabadíts meg minket.
A féltékenység, a harag, a halál gondolatától, kérünk Téged, Uram, szabadíts meg minket.
Minden öngyilkossági vagy abortuszra irányuló gondolattól, kérünk Téged, Uram, szabadíts meg minket.
A szexualitás minden rossz formájától, kérünk Téged, Uram, szabadíts meg minket.
A család szétválásától, minden rossz barátságtól, kérünk Téged, Uram, szabadíts meg minket.
Az ördögi bajoktól, a varázslástól, a boszorkányságtól és mindenféle okkult baj minden formájától,
kérünk Téged, Uram, szabadíts meg minket.

Könyörögjünk!
Ó, Urunk, Aki azt mondottad: �Békét hagyok rátok, az én békémet adom nektek"', Szűz Mária közbenjárására,
add, hogy megszabaduljunk minden átoktól és mindig a Te békédet élvezhessük. Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.


IMÁDSÁG TESTI GYÓGYULÁSÉRT
Uram, Jézus,
imádlak és hálát adok a hitért, amelyet a keresztségben ajándékoztál nekem.
Te az emberré lett Istenfia vagy, Te a Megváltó Messiás vagy.
Ebben a percben Péterrel akarom mondani: �Nem adatott az ég alatt más név, amelyben üdvözülhetnénk."

Befogadlak, Úrjézus, a szívembe és az életembe:
azt akarom, hogy Te légy föltétlen Ura.
Bocsásd meg bűneimet, ahogy megbocsátottad
az evangéliumi béna ember bűneit.
Tisztíts meg isteni Véreddel!

Lábaid elé helyezem szenvedésem és betegségem.
Gyógyíts meg, Uram, dicsőséges Sebhelyeid ereje által,
Kereszted által, drágalátos Véred által!
Te vagy a Jó Pásztor, én pedig aklod egyik báránya: könyörülj rajtam!
Te az a Jézus vagy, aki azt mondotta: �Kérjetek és kaptok."
Uram, Galilea népe eljött, hogy lábaid elé helyezze betegeit, és Te meggyógyítottad őket.

Te mindig ugyanaz vagy, mindig ugyanaz a hatalmad.
Hiszem, hogy meg tudsz gyógyítani engem, mert ugyanúgy együtt érzel velem,
mint azokkal a betegekkel, akikkel találkoztál, mert Te vagy a Feltámadás és az Élet.

Hála, Jézus, mindazért, amit tenni fogsz: elfogadom szereteted rám vonatkozó tervét.
Hiszem, hogy kinyilvánítod számomra dicsőségedet.
Még mielőtt tudnám, hogyan fogsz közbelépni, hálát adok neked és dicsérlek téged. Ámen.
29
Add, hogy újra békére és örömre találjak, annak biztos tudatában,
hogy Te vagy a feltámadás és az élet. Tégy engem a Te feltámadásod,
a bűn és a halál fölött aratott győzelmed, a Te közöttünk lévő,
élő jelenléted hiteles tanújává. Ámen.


NEKED AJÁNLOM MAGAMAT
Jézus isteni Szíve,
Máriának, az Egyház anyjának, szeplőtelen szíve által, egyesülve az Eucharisztia áldozatával,
neked ajánlom magamat, és ennek a napnak imáit és tetteit, örömeit és fájdalmait:
a bűnök jóvátételére, minden ember üdvösségére, a Szentlélek kegyelmében az isteni Atya dicsőségére.


CSALÁDOMÉRT KÖNYÖRGÖM HOZZÁD
Jézus, Uram, barátom; ma a családomért akarok könyörögni Hozzád.
Betegségem sok mindent megváltoztatott: gondterheltnek látom szeretteimet,
annak ellenére, hogy igyekeznek derűsnek látszani; kénytelenek megosztani idejüket munkájuk, a mindennapok gondjai
és a rám fordított gondoskodás között.

Szenvednek - tudatában vagyok ennek; néha elveszítik türelmüket - megértem őket;
máskor észreveszem, hogy alábbhagy reménységük.

Ó, Uram, hálát adok neked a családomért! Hány betegnek nincsen!
Uram, értük könyörgök! Adj mindegyiküknek erőt, derűt, békességet, reményt.

Fizess meg nekik, a Te szereteteddel, mindazért, amit értem tesznek.
Bárcsak tehetném, hogy megláthassanak Téged bennem, Téged, aki szenvedsz
és együttérzésre van szükséged!

Uram, a családomért könyörgök hozzád:
áldd meg, egyesítsd, növeld őket a szeretetben;
add, hogy napról napra jobban megismerhessenek Téged,
hogy a Te sugallatod vezesse cselekedeteiket és egész életüket. Ámen.


A SZENT BENEDEK MEDÁL

(Amorth atya könyve függelékében található leírás)

A Szent Benedek Medál a Katolikus Egyház egyik nagyon erős szentelménye, egy exorcizáló tulajdonságokkal rendelkező szent jegy, melyre rá vannak vésve a szabadító ima szavainak kezdőbetűi.

Számos hatást tulajdonítanak neki: gyógyulások, védelem a gonosz ellen, kegyes halál (szentségben)... De vigyázat: a Szent Benedek Medál nem talizmán, nem mágikus tárgy, hanem olyan eszköz, amely segít bennünket megszentelődésünk útján, hála az Egyház imájának, a hatása szoros kapcsolatban állván az általunk tanúsított hittel, reménnyel és szeretettel.
Először is, egy kis történelem: Nursiai Szent Benedeket (Itália, 480-543), Szent Skolasztika ikertestvérét, a nyugati szerzetesség pátriárkájának tartják, az ő �Szent Regulája" - melyet jogosan tekintenek az európai civilizáció létrejötte egyik legfontosabb tényezőjének - a nyugati szerzetesi közösségek szervezésének alapja.

Az ő ihlete szerint a keresztény életnek és különösképpen a szerzetesi életnek a lényege a szemlélődéssel egyesített cselekedet, ez a következő mottóban foglalható össze: �ORA ET LABORA!" - �Imádkozz és dolgozz! ". Ezért is egyesül a Benedek-rend emblémájában a Kereszt, a Könyv és az Eke. (Milyen jó lenne, ha újra felfedeznénk e szentnek a tanítását, akit az Egyház EURÓPA FŐVÉDŐSZENTJÉVÉ nyilvánított!)

Ahhoz, hogy megértsük a Medál jelképrendszerét, a következő dolgokat kell tudnunk Szent Benedek életéről: abban az időben, mikor remeteként élt egy Subiaco melletti barlangban, mivel szentségét hamar felfedezték, egy közeli vallási közösség, melynek meghalt a rendfőnöke, megkérte, hogy vegye át a vezetésüket. Egyeseknek viszont nem volt ínyére az az aszkézissel és vezekléssel teli élet, amelyet Benedek megkövetelt, és megkísérelték megölni, mérgezett bort és kenyeret kínálva neki. De ő csodálatos módon megmenekült: mikor Szent Benedek a kereszt jelével illette a felkínáltakat, a boros kehely felborult, egy holló meg elrepült a kenyérrel. Benedek elhagyta őket, visszatért a barlangjába, s mivel sok ifjú gyűlt köréje, aki követni akarta őt, idővel megalapította a rendet, amely a nevét viseli. 529-ben létrehozta a rend legfontosabb anyaházát, a Monte Cassino hegyén, Itáliában.

A MEDÁLRÓL
Szent Benedek medáljának eredete igen régre nyúlik vissza. Bizonyos, hogy már 1000 körül nagyon népszerű volt, mert maga IX. Szent Leó pápa is meggyógyult általa, még fiatal korában: : . , .
Hivatalosan először XIV. Benedek pápa hagyta jóvá a Medált az 1741. december 23-án és az 1742 márciusában kiadott brévében'S, melyek szerint aki hittel hordja a Medált, búcsút'6 nyer, ha a megszentelő kegyelem állapotában van (ezt Isten kegyelméből, szentgyónás és áldozás, valamint a bűnöktől való távoltartásunk által nyerhetjük el), és ha imádkozik a Szentatya szándékára (például egy-egy Hiszekegy-, Miatyánk-, Üdvözlégy-, Dicsőséget stb.).
1880-ban, Szent Benedek születésének 1400. évfordulójára verték Szent Benedek Jubileumi Medálját. A Medálnak jelenleg talán az egész világon ez a legelterjedtebb változata.

A MEDÁL ELŐOLDALA
Az előoldal a szentet ábrázolja, amint jobb kezében a keresztet tartja, bal kezében nyitott könyv van, a Szentírás által ihletett Regula; az ő jobbján egy serleg látható, amelyből egy vipera kúszik ki, miután keresztet vetett rá. A balján egy holló készül elrepülni a mérgezett kenyérrel.
A szent alakja alatt ezek a szavak olvashatók: �Ex S. M. CASINO MDCCCLXXX" - �Casino Szent Hegyéről 1880". Kétoldalt, apró betűkkel: �CRUX SANCTI PATRIS BENEDICTI" - �SZENT BENEDEK ATYA KERESZTJE." Körben, a medál szélén: �EIUS IN OBITU NOSTRO PRAESENTIA MUNIAMUR" - �HALÁLUNKKOR VÉDELMEZZEN MEG JELENLÉTÉVEL,"

A hátoldalon egy kereszt látható, melynek karjain, mellette és körös-körül iniciálék olvashatók; ezek feloldása adja a szabadító imádság szövegét:
PAX
Béke (A Benedek-rendiek köszöntése és mottója)

A MEDÁL HÁTOLDALA
C. S. P. B.
Crux Sancti Patris Benedicti Szent Benedek Atya Keresztje
C. S. S. M. L.
Crux Sacra Sit Mihi Ltcx
A Szent Kereszt Legyen az Én Fényem
N. D. S. M. D.
Non Drago Sit Mihi Dux
Ne a Gonosz Legyen az Én Uram
V R. S.
Vade Retro Satana! Távozz Tőlem, Sátán!
N. S. M. V
Numgtcam Suade Mihi Vana
Nem Fogsz Meggyőzni Hiábavalóságokkal
S. M. Q. L.
Sunt Mala Qtcae Libas
Amit Nekem Mutatsz, az Rossz
I: V B.
Ipse Venena Bibas
Te Magad Idd Meg a Mérged

A MEDÁL VISELÉSE
Vannak más Szent Benedek Medálok, amelyek majdnem olyanok, mint a fent ismertetett, de hiányzik róluk az �EIUS IN OBITU NOSTRO PRAESENTIA MUNIAMUR" (�HALÁLUNKKOR VÉDELMEZZEN MEG JELENLÉTÉVEL') kifejezés és más apró részletek. Mindegyik változat viselése búcsút eredményez.
Néha a Medál részét képezi egy Szent Feszületnek, mégpedig a Corpus feje mögött. Ezt a feszületet �A Békés Halál Keresztje" néven ismerik, nemcsak a Medál exorcizáló (ördögűző) tulajdonsága és Krisztus Testének ábrázolása miatt, hanem Szent Benedek sajátos patronálása miatt, amely halálának körülményein alapszik. Nagy Szent Gergely pápa (540-604) Dialógusainak II. könyvében leírja Szent Benedeknek az örökkévalóságba való átmenetét: �Megparancsolta a szerzeteseknek, hogy vigyék az oratóriumba, ott megerősítette magát magához vévén Megváltó Krisztus Urunk Testét és Vérét. Legyengült testét tanítványai támogatták, de azután saját lábán állt meg, és kezeit az ég felé emelte. És amint így imádkozott, kilehelte lelkét. "
Teljes búcsú adatik, a szokott módon, annak, aki halála órájában megcsókolja, megérinti vagy valamely módon megtiszteli a Szent Keresztet és felajánlja lelkét Istennek.
Mikor valaki hozzájut a Medálhoz (Feszülettel vagy anélkül), vigye el egy paphoz, hogy áldja meg azt a Római Szertartás szerint. Bármelyik pap megteheti ezt, bár a hagyomány azt ajánlja, hogy a pap Benedek-rendi legyen.


A medál imájának régi magyar formája

"A Szent Kereszt legyen fényem,
ne az ördög a vezérem!
Gonosz szellem, hordd el magad,
ne tukmáld rám hívságodat!
Elém ne tedd étkedet,
magad idd meg mérgedet!"

A Piarista Gimnázium Válogatott IMÁI

Reggeli ima 1.



Uram, Istenem!
Tiéd az éjszaka, és tiéd a nappal;
kezed muve a hajnali harmatcsepp és a Nap.
Add, hogy ma egész nap jókedvu és tiszta legyek,
a Világosság fia!
Köszönöm, hogy vagy, és hogy megteremtettél engem is.
Légy mindig jó hozzám,
és a te irgalmas szereteted ragyogjon mindig fölöttem!
Óvj meg a buntol a mai napon, tölts el a te Lelkeddel!
Jó akarok lenni, hogy örömöd teljék bennem,
és szeretni akarlak téged, Uram. Ámen.


Reggeli ima - 2.




Már kél a fénynek csillaga: esengve kérjük az Urat,
járjon ma mindenütt velünk, ne rontsa ártás életünk.

Nyelvünket fogja fékre ma: ne szóljon rút perek szava;
szemünket védon óvja meg: a hívságot ne lássa meg!

Lakjék szívünkben tisztaság, távozzék minden doreség;
a testnek dölyfét törje meg étel- s italban hosi fék,

hogy majd a Nap ha távozott, s az óra újra éjt hozott,
lemondásunk szent éneke legyen az Úr dicsérete.

Dicsérjük az örök Atyát, dicsérjük egyszülött Fiát,
s a Lelket, a Vigasztalót, most és örök idokön át! Ámen.



Imák napközben





Tégy a béke eszközévé.

Uram,
tégy a béke eszközévé,
hogy szeretetet vigyek oda,
ahol gyulölet van,
hogy megbocsássak,
ahol bun van,
hogy egyesítsek,
ahol széthúzás van
hogy igazságot hozzak,
ahol tévedés van,
hogy hitet vigyek,
ahol sötétség van,
hogy örömet vigyek oda,
ahol szenvedés van.

Nem azért, hogy vigasztalódjam,
hanem, hogy vigasztaljak;
nem azért, hogy megértsenek,
hanem, hogy megértsek;
nem azért, hogy szeressenek,
hanem, hogy szeressek.

Csak ez a fontos,
mert amikor adunk - kapunk,
amikor megbocsátunk - bocsánatot nyerünk,
amikor meghalunk - új életre kelünk.

(Assisi Szent Ferenc)

A gyöngék imája



Jó Uram, aki egyként letekintesz
bogárra, hegyre, völgyre,
virágra, fure, szétmálló göröngyre, -
Te tudod jól, hogy nem vagyok gonosz
csak nagyon-nagyon gyönge.

Mert pókháló és köd a szív,
selyemszottes az álom,
pehelykönnyu és szinte-szinte semmi
s én erotlen kezem
még azt sem tudja Hozzádig emelni.

De azért vágyaim ne dobáld a sárba,
ami az Óceánnak
legdrágább, legkönnyesebb gyöngye!
Hiszen tudod, hogy nem vagyok gonosz
csak gyönge, nagyon gyönge. (Dsida Jeno)


Tanítás előtti ima


Jöjj el Szentlélek Úristen, igazság és szeretet Lelke,
adj nekünk jó lelket, kedvet, szorgalmat és kitartást
ahhoz a munkához, amelyre meghívtál!
Világosítsd meg értelmünket,
hogy a természetben és az emberi életben
fölfedezzük a Teremto Atya nagy szándékait!
Nevelj és alakíts bennünket,
hogy egész életünkben alkalmasak legyünk
az igazság szolgálatára,
és így kiérdemeljük az örök élet jutalmát
Krisztus, a mi Urunk által! Ámen.


Tanítás utáni ima


Urunk, Jézus Krisztus,
te vagy az Út, amelyen járnunk kell,
az Igazság, amelyet keresve keresünk,
az Élet, amely egyetlen boldogságunk.
Hálát adunk mindenért, amit ma kaptunk toled.
Áldd meg egyházunkat, hazánkat,
szüleinket és tanárainkat!
Segíts továbbra is,
hogy úgy szeressük egymást és minden embert,
ahogy tanítványaidhoz illik!
Add, hogy eredményeink és kudarcaink
egyformán hozzád vezessenek,
Te pedig vezess minket Atyádhoz,
akit veled és általad dicsérünk
most és mindörökké! Ámen.


Önmagammal ha küszködöm...



Nagyon félek, Uram, attól, hogy elveszítelek,
bár tudom, hogy megtalálsz,
kezedben tartasz akkor is,
ha én ezt nem akarom és tiltakozom ellene.

Uram, mit tegyek ezekkel az ellentétekkel?

Könyörgöm, ajándékozz meg csekélyke magammal engem.

Istenem, hálát adok azért, hogy Te velem vagy,
pedig rengeteget kértelek, hogy ne gyere utánam.

Uram, tégy velem valamit,
mert én nem tudom, mit kezdjek magammal.



Miért aggódsz?



Ha minden angyal, a világ minden lángelméje
tanulmányozta volna,
mi válik hasznodra ebben vagy abban a helyzetben,
miféle szenvedés,
kísértés vagy fájdalmas veszteség,
nem találhattak volna
hozzád illobbet,
mint azt, ami ért.
Isten örök Gondviselése
Kezdettol fogva kigondolta,
hogy ezt a keresztet saját Szívébol
értékes ajándékként neked adja.
Mielott elküldötte volna,
mindentudó szemével megszemlélte,
isteni értelmével átgondolta,
bölcs igazságosságával megvizsgálta,
szereto irgalmával átmelegítette.
Mind a két kezével megmérte,
hogy egy milliméterrel se legyen nagyobb,
egy milligrammal se nehezebb a kelleténél.
Azután megáldotta szent nevével,
fölkente kegyelmével,
beléje lehelte vigaszát, és még egyszer rád és bátorságodra pillantott.
Így most egyenesen az égbol jön feléd,
mint Istennek hívása,
s könyörülo szeretetének ajándéka,
hogy egészen önmagaddá légy,
és Istenben megtaláld beteljesülésedet.
(Szalézi Szent Ferenc)


Esti ima - 1.



Himnusz

Immár a nap leáldozott, Teremtonk, kérünk tégedet:
légy kegyes, és maradj velünk, orizzed, óvjad népedet.

Álmodjék rólad a szívünk, álmunkban is Te légy velünk,
Téged dicsérjen énekünk, midon új napra ébredünk!

Adj nékünk üdvös életet, szítsd fel a szív fáradt tüzét;
a ránk töro rút éjhomályt világosságod rontsa szét!

Kérünk, mindenható Atyánk, Úr Jézus Krisztus érdemén,
ki Szentlélekkel és Veled uralkodik, s örökre él. Ámen.



Esti ima - 2.



Urunk, fölséges Isten,
egyedül Te vagy halhatatlan,
és fényességed alkonyt nem ismer.

A mi napunkra éjszaka borul:
maradj velünk irgalmas szereteteddel!

Eléd emelem az elmúlt napot,
amit csak tettem: jót és rosszat is.

A jót Neked köszönöm,
a rosszat szívbol bánni akarom elotted.

Fogadj el, és ismerj magadénak!
Atyám, a szívem vádol engem,

de Te nagyobb vagy a szívemnél.
Nem mentegetozöm: Te mindent tudsz,

és megbocsátasz nekem, mert Jézus meghalt értem.

Áldd meg általa az egész emberiséget,
és vezesd Országodba!
Viseld gondját minden szükségében
népünknek, hazánknak!
Légy távollévo testvéreinknek oltalmazója,
a megholtaknak pedig adj örök nyugodalmat
Krisztus Urunk által. Ámen.

Családok imái

Az édesanya imája

Bizalommal fordulok hozzátok, gyermekeim őrangyalai, kiket Isten állított melléjük. Mindenekelőtt azért a kegyelemért könyörögjetek, hogy őket Isten és a mennyország számára nevelhessem. Oltalmazzátok őket ott, ahol az én szemem nem őrködhet felettük, kísérjétek őket ott, ahová az én lábam nem követheti őket. Figyelmeztessétek őket ott, ahol az én hangom nem éri utol őket, vezessétek és mentsétek meg őket a mennyország számára! Isten fizesse meg szereteteteket! Ámen.

(Tengernek Csillaga IV/5.)

Gyermekeimért, az őrangyalukhoz

Gyermekeim Őrangyalai, rátok bízom enyéimet, mikor én már nem őrizhetem, nem vezethetem őket. Védjétek meg őket ma és minden nap minden testi és lelki bajtól, hogy megmeneküljenek a rossztól. Ébresszétek föl lelkiismeretüket a kísértések idején, és erőtökből kölcsönözzetek támaszt nekik a lankadás óráján. Szent angyalok, kik örökké az Úristen színe előtt jártok, kérjétek az Istent, hogy mindent jó végre vezessen családunkban, hogy mi, akik összetartozunk, majdan veletek együtt dicsérhessük és imádhassuk Őt. Ámen.

(Éneklő Egyház, 1196. o.)

Gyermekét váró anya imája

Áldd meg, Jézusom, különös kegyelmeddel azt a kicsit,

akit reám bíztál, s akit most a Te oltalmadba ajánlok.

Neked ajándékozom őt: legyen inkább a Tiéd, mint az enyém.

Formáld a lelkét és tedd széppé,

hogy méltó hajléka legyen a Szentléleknek.

Fogadd el és szenteld meg a jelenben és a jövőben is

azokat a szenvedéseket,

melyeket mint jövendő anya, íme, felajánlok Neked.

Szent Őrzőangyal, vezesd el gyermekemet, amint a földre érkezik, a szent keresztséghez. Őrizd meg már most minden bajtól, s később mindentől, ami lelkére sötétséget boríthatna. Mária, légy az ő égi Édesanyja! Szent József, őrködj felette, mint egykor őrködtél a kis Jézus fölött. Ámen.